Brielle

Officiële Opening Interactief Kanon Bastion IV

Advertentie

Afgelopen donderdag vond de officiële opening van het interactief kanon plaats op het Bleijkersbolwerk op Bastion IV. Wethouder Robert van der Kooi heeft samen met leerlingen van St. Leonardusschool en het CBS Anker de eerste druk op de knop gegeven.

Hiermee werd er een fictieve kanonskogel afgevuurd. In 1572 vielen de Geuzen Brielle met gemak binnen. Dit was de directe aanleiding voor de aanleg van de vestingwerken. De vestingwerken werden met kanonopstellingen verdedigd en het interactief kanon visualiseert hoe dit werkte.

Met behulp van audio wordt uitgelegd welke handelingen bezoekers moeten uitvoeren om het interactief kanon vuurklaar te maken. Bij de juiste handeling ontstaat er een fictief kanonschot. Bij een foutieve handeling wordt het geluid gevolgd door een doffe plof. Daarbij zijn er informatieve teksten opgenomen over de werking en het gebruik van kanonnen. Kortom, spelen en leren komen samen in een historische totaalbeleving.

“Met dit belevingsobject willen we deze historische informatie op een inspirerende en laagdrempelige manier onder de aandacht brengen van toeristen en Briellenaren” aldus wethouder Van der Kooi. Anno 2022 zijn de 18e-eeuwse vestingwerken Brielle’s grootste monument.

Het kanon is ook onderdeel van de doorlopende speurtocht voor de jeugd, die speciaal voor het jubileumjaar is gemaakt. Samen met de leerlingen liep wethouder Van der Kooi een deel van deze speurtocht.

Het ontwerp van het interactief kanon is van bureau Kinkorn uit Tilburg. De uitvoering is gedaan door Kloosterboer Decor uit Purmerend. Het interactief kanon is onderdeel van een reeks belevingsobjecten die in Brielle zijn geplaatst in het kader van de Binnenstad- en Havenvisie.

Partners

Het project is mede tot stand gekomen door subsidieverstrekkers Regio Deal Zuid Hollandse Delta en provincie Zuid-Holland via de Erfgoedlijn Historisch Haringvliet. 

Facebook reacties (niet beschikbaar op smartphone)

Schrijf je in!

En mis niets van het laatste nieuws uit Voorne Aan Zee- en omgeving! Iedere dag om 12:00 uur het laatste nieuws in je mailbox!

We beloven je dat we je nooit spam sturen. Uitschrijven kan op ieder moment.

Advertentie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close

Adblock? Dat vinden wij jammer!

Adblock geïnstalleerd? Dat vinden wij jammer. Onze website is geheel gratis te bezoeken. Maar wij halen onze onkosten uit het tonen van advertenties. Wilt u er over nadenken om Adblocker niet te gebruiken? Zo kunnen wij alles op deze website gratis blijven aanbieden.