Rockanje

2e Participatiebijeenkomst toekomstverkenning Rockanje

Advertentie

Op 1 september vond in het gemeentehuis te Rockanje de tweede participatieavond over de toekomstverkenning voor het centrumgebied van Rockanje plaats. Met bijna 60 bezoekers was dit een goed bezochte bijeenkomst.
 

Wethouder Lies van der Pol opende de avond en vertelde dat “het voor de toekomst van het dorp van belang is om de voorzieningen te versterken en de verbinding met het strand te verbeteren. Het Dorpsplein willen we verlevendigen en toekomstbestendig maken. De Dorpsweg heeft een aanpak nodig om de woon- en verblijfskwaliteit te vergroten. De verkenning die we nu doen is om een toekomstvisie te maken. Deze geven we door aan de nieuwe gemeenteraad.”

Het centrum moet in de toekomst ruimte bieden aan betaalbare woningen en een gevarieerd aanbod van winkels en horeca. De verbinding tussen het centrum en het strand, de woonbuurten en het landschap vraagt ook om verbetering. Om een echte stap naar voren te kunnen maken moeten we durven dromen, durven investeren en durven veranderen.
 

Het bureau KuiperCompagnons heeft een aantal schetsen gemaakt die in de vorige bijeenkomst op 30 juni met inwoners en ondernemers besproken zijn. Hieruit is een voorkeursvariant gekomen die verder uitgewerkt is. Deze schets werd tijdens deze avond gepresenteerd.

Uitwerking van de schets

In de nieuwe schets is gezocht naar samenhang en verbinding van het centrum van Rockanje met het strand, het kustlandschap en het meertje De Waal. Met een kleinere rol voor de auto en de bus kan het centrum leefbaarder worden. Dit kan met parkeerplaatsen ten noorden en zuiden, net buiten het centrum. In het centrum van Rockanje wordt de verblijfsruimte aantrekkelijker en levendiger gemaakt met zichtlijnen naar o.a. het omliggende landschap en naar de kerk. Er worden betaalbare woningen en commerciële functies toegevoegd en er komt meer ruimte voor terrasjes. In het centrum is plaats voor een tweede supermarkt en het plein kan worden vergroot. Het dorpshart moet hierdoor een aangename woon- en verblijfsplek worden.

Omdat er een bedrag (290.000,-) beschikbaar is, wat op korte termijn besteed kan worden aan de herinrichting van het centrum, is aan de inwoners gevraagd welke Quickwin zij belangrijk vinden. Doel hiervan is om in enkele maanden een plan uit te voeren wat bijdraagt aan de ontwikkeling of beleving van het centrum. Een volledige herinrichting van de Dorpsweg is niet mogelijk vanuit dit budget, wel is voorgesteld om alvast invulling te geven aan de eerste stappen voor de herinrichting van de Dorpsweg. In een verkeerskundig onderzoek moet beoordeeld worden welke ingrepen mogelijk zijn. Bewoners hebben aangegeven samen met de ondernemers hierover in een werkgroep ‘Dorpsweg’ mee te willen denken.
 

Daarnaast is er de wens om de cultuurhistorie van Rockanje zichtbaar te maken. Daar kan invulling aan gegeven worden door bijvoorbeeld een groot doek op de muur van de pizzeria naast restaurant De Jongens te bevestigen. Ook hier denken de bewoners graag mee over de wijze van verbeelden en de meest geschikte locatie.
Ook wordt nagedacht over verwijsborden naar o.a. het strand met een eigen opmaak.

Vervolg

De volgende stap is het opstarten van een verkeersonderzoek naar de mogelijkheden om het centrum autoluw te maken. Daarnaast wordt voorgesteld om een beeldkwaliteitsplan op te stellen. Daarin staat hoe het uiterlijk van een gebouw en de openbare ruimte eruit moet komen te zien, bijvoorbeeld welke materialen en kleuren er gebruikt moeten worden. 


De samenwerking tussen de ondernemers, de pandeigenaren, de inwoners en de gemeente is daarbij cruciaal. Daarom worden er werkgroepen gevormd met ondernemers en inwoners uit het centrum, die mee willen denken over verschillende onderwerpen en deelprojecten. De Dorpsraad in oprichting wordt hier ook in betrokken.

Vragen 

Er was ruimte om allerlei vragen te stellen en daar werd goed gebruik van gemaakt. Uit de vragen werd vooral duidelijk dat inwoners erg betrokken zijn bij het centrum van Rockanje en hier graag verbeteringen zien, maar wel met respect voor het bestaande.

Panelen

Voor het tweede deel van de avond stond in de ruimte een aantal panelen opgesteld met schetsen. Hier werd informatie gegeven over het plan, konden mensen een volgorde van belangrijkheid aangeven voor de grote lijn van de aanpak van de uitvoer en werden ideeën gevraagd. Dit leverde interessante gesprekken en veel informatie voor het vervolg van het proces op.

Bron- en foto: Gemeente Westvoorne

Facebook reacties (niet beschikbaar op smartphone)

Schrijf je in!

En mis niets van het laatste nieuws uit Voorne Aan Zee- en omgeving! Iedere dag om 12:00 uur het laatste nieuws in je mailbox!

We beloven je dat we je nooit spam sturen. Uitschrijven kan op ieder moment.

Advertentie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close

Adblock? Dat vinden wij jammer!

Adblock geïnstalleerd? Dat vinden wij jammer. Onze website is geheel gratis te bezoeken. Maar wij halen onze onkosten uit het tonen van advertenties. Wilt u er over nadenken om Adblocker niet te gebruiken? Zo kunnen wij alles op deze website gratis blijven aanbieden.