Algemeen

Piek in aantal wildaanrijdingen verwacht vanwege zomertijd

Advertentie

Let op, de komende dagen is de kans groter dan normaal dat je een wild dier aanrijdt. Met deze oneliner hebben wij de pers deze morgen attent gemaakt op de verhoogde kans op wildaanrijdingen, in verband met het verzetten van de klok van winter- naar zomertijd.

Dieren vertrouwen op hun biologische klok en moeten de komende dagen wennen en hun activiteiten aanpassen op het nieuwe dagritme van de mens. Pas uw snelheid aan, vooral na zonsondergang.

Veilig op weg

De Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging voert al een aantal jaar campagne onder de slogan ‘Veilig op weg, daar jagen wij voor’. Hiermee maakt de Jagersvereniging automobilisten bewust van wat te doen om een aanrijding te voorkomen en hoe te handelen wanneer je onverhoopt wel een dier aanrijdt. De kernboodschap die we overbrengen is ‘pas je snelheid aan’. Daarnaast geven we informatie over de procedure rondom een wildaanrijding, preventieve maatregelen en het afremmen van de populatiegroei door vakkundig beheer.

Sterke stijging

Het aantal wildaanrijdingen in Nederland is de laatste decennia sterk gestegen. Jaarlijks vinden er alleen al zo’n tienduizend aanrijdingen met reeën plaats. Daarnaast komen ook wilde zwijnen, dassen, dam- en edelherten regelmatig onder een auto terecht. Voor de dieren is deze confrontatie uiteindelijk vrijwel altijd dodelijk. Dus pas uw snelheid aan, met name na zonsondergang.

Schade bij wildaanrijdingen

De materiële en immateriële schade van een wildaanrijding bedraagt per aanrijding bijna 2.500, – euro, zo weet Gijs van Aardenne, van de Stichting Wildaanrijdingen Nederland (SWN). Het Verbond van Verzekeraars wist begin 2021 al te melden dat het gemiddelde schadebedrag na een aanrijding met een (wild) dier over de afgelopen jaren flink is toegenomen.

Facebook reacties (niet beschikbaar op smartphone)

Schrijf je in!

En mis niets van het laatste nieuws uit Voorne Aan Zee- en omgeving! Iedere dag om 12:00 uur het laatste nieuws in je mailbox!

We beloven je dat we je nooit spam sturen. Uitschrijven kan op ieder moment.

Advertentie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close

Adblock? Dat vinden wij jammer!

Adblock geïnstalleerd? Dat vinden wij jammer. Onze website is geheel gratis te bezoeken. Maar wij halen onze onkosten uit het tonen van advertenties. Wilt u er over nadenken om Adblocker niet te gebruiken? Zo kunnen wij alles op deze website gratis blijven aanbieden.