Politiek

Oppositie sloopt coalitiedocument

Advertentie

“Samen verder; een frisse start” zo luidt de titel van het (voorlopige) coalitiedocument van de gemeente Voorne aan Zee. Daar bleef in de gemeenteraadsvergadering afgelopen maandagavond weinig van over. 

Bert van Ravenhorst, fractievoorzitter van de gezamenlijke fractie GL/PvdA, sloopte als eerste van de oppositie het woord ‘samen’.  Van enige transparantie en heldere communicatie in de gesprekken naar de vorming van een coalitie was naar zijn oordeel geen enkele sprake. In een tweede ontmoeting met vertegenwoordigers van IBV en VVD werd hem alleen nog maar de vraag voorgelegd om met de fractie van BVNL een gesprek aan te gaan over de vorming van een coalitie van vier partijen. Toen van Ravenhorst te kennen gaf daar geen behoefte aan te hebben hoorde hij niets meer van IBV en VVD. Hiermee is voor hem duidelijk dat BVNL al de voorkeurspartner voor IBV en VVD was. Van een serieuze poging om een coalitie te vormen met daarbij het CDA is er nooit geweest zoals met BVNL wél is gebeurd. Op welke criteria deze beslissing is genomen is volgens Van Ravenhorst volslagen onduidelijk wat naar zijn oordeel wijst op achterkamertjespolitiek in optima forma en een houding van ‘wij hebben de macht en bepalen het wel’ en waarmee een toon van samenwerking in negatieve zin is gezet.

Sprong naar rechts

Wijzend naar de inhoud van het coalitiedocument heeft IBV volgens Van Ravenhorst een forse sprong naar rechts gemaakt. Waar IBV voorheen zich als middenpartij presenteerde, is de partij opgeschoven naar “een PVV met scherpe randjes en de VVD naar rechts-conservatief.” 

Zo jaagde IBV, destijds als Inwonersbelang Hellevoetsluis, er op 28 december in het laatste collegeoverleg nog een ontwerp-bestemmingsplan doorheen voor een windmolenpark. Nu meldt het coalitiedocument geen windmolens te willen. Ditzelfde geldt volgens hem voor de afwijzing van statushouders binnen de gemeente, klimaatpolitiek en woonafspraken. Nu al staat vast dat de gemeente gedwongen zal worden tot zaken die de coalitie in het document stelt niet te willen. Hoe dat in de toekomst zal verlopen is volgens de GL/PvdA fractievoorzitter duidelijk: “Het college zal dan roepen ervoor te hebben gevochten maar het is niet gelukt.”

Ook CDA-fractievoorzitter Wilbert Borgonjen sprak zijn verbazing uit over een voorkeur van het opnemen van BVNL in de coalitie. In debatten bleek bij die partij veel onbekendheid met wat zich lokaal afspeelt zoals de visie die ten grondslag lag aan de fusie van de drie gemeenten op Voorne. Dat die partij een wethouder gaat leveren van buiten de gemeente pleit ook niet voor samenwerking met die partij. BVNL kreeg veel stemmen uit Hellevoetsluis. Dat Rien Kap, fractievoorzitter van IBV, mede op basis daarvan de keuze voor BVNL in de media verdedigde zegt Boronjen van te schrikken: “een stem in Hellevoetsluis weegt voor ons even zwaar als een elk in de andere kernen.” Over de inhoud van het coalitiedocument schaarde Borgonjen zich, weliswaar in minder krachtige woorden, achter GL/PvdA: “Het straalt weinig ambitie uit. Waar willen wij met de gemeente heen, waar willen we over drie jaar staan? De energie die wij allen op weg naar de nieuwe gemeente voelden lijkt weggevloeid. Veel in het document is toepasbaar voor iedere gemeente.”

Deze bijdrage is geleverd door Christiaan van Bremen. Christiaan woont namens RegioVoorneaanZee.nl de raadsvergaderingen bij.

Facebook reacties (niet beschikbaar op smartphone)

Schrijf je in!

En mis niets van het laatste nieuws uit Voorne Aan Zee- en omgeving! Iedere dag om 12:00 uur het laatste nieuws in je mailbox!

We beloven je dat we je nooit spam sturen. Uitschrijven kan op ieder moment.

Advertentie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close

Adblock? Dat vinden wij jammer!

Adblock geïnstalleerd? Dat vinden wij jammer. Onze website is geheel gratis te bezoeken. Maar wij halen onze onkosten uit het tonen van advertenties. Wilt u er over nadenken om Adblocker niet te gebruiken? Zo kunnen wij alles op deze website gratis blijven aanbieden.