Algemeen

Katten en een kattenbel

Advertentie

Stel je eens voor dat jezelf constant een hoge toon in je oren hoort. Deze aandoening heet bij mensen Tinnitus en wordt ervaren als gekmakend.

Wat is de reden dat mensen een halsbandje met een belletje om doen bij hun kat? Omdat ze het schattig of nuttig vinden?

Vaak is de aanleiding een dode of aangevreten vogel die hun geliefde kat mee naar huis neemt. Een belletje zou de vogels voortaan moeten waarschuwen en wegjagen.

Veel katteneigenaren zijn zich er niet van bewust dat zo’n belletje niet katvriendelijk is. De kat heeft een buitengewoon scherp gehoor en hoort gemiddeld vier keer beter dan mensen. Ook de hoge tonen worden veel intenser waargenomen. Zo kan een kat een piepende muis al vanaf 20 meter horen. Dit wetende komt het geluid van een belletje, wat dicht bij de kop hangt, dus 4x zo hard binnen bij de gevoelige kattenoren. Als dit geluid 24 uur per dag aanwezig is en de kat er niet van kan weg lopen, zal dit veel stress geven. Stel je eens voor dat jezelf constant een hoge toon in je oren hoort. Deze aandoening heet bij mensen Tinnitus en wordt ervaren als gekmakend.

Een belletje om vogels te verjagen is nauwelijks effectief. Vogels ervaren een rinkelend belletje helemaal niet als een waarschuwingssignaal. Er zijn genoeg katten die hebben geleerd hun prooi heel voorzichtig te benaderen zodat het belletje niet meer hoorbaar is tijdens de jacht.

Daarnaast is een halsband niet comfortabel voor de kat en kan zelfs levensgevaarlijk zijn. De kat kan zich ernstig verwonden of wurgen als hij achter bijvoorbeeld een tak blijft hangen. Of met zijn voorpoot klem komt te zitten wanneer hij een poging doet het bandje af te krijgen. Halsbandjes met veiligheidsluiting geven geen garantie dat ze bij noodgevallen ook echt open breken.

‍Voordat je een halsbandje met een belletje aanschaft, bedenk dan dat je jouw huistijger daar echt geen plezier mee doet.

ZET HET WELZIJN VAN JE KAT VOOROP!

(dit artikel is van stichting Dakloos Dier)

Facebook reacties (niet beschikbaar op smartphone)

Schrijf je in!

En mis niets van het laatste nieuws uit Voorne Aan Zee- en omgeving! Iedere dag om 12:00 uur het laatste nieuws in je mailbox!

We beloven je dat we je nooit spam sturen. Uitschrijven kan op ieder moment.

Advertentie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close

Adblock? Dat vinden wij jammer!

Adblock geïnstalleerd? Dat vinden wij jammer. Onze website is geheel gratis te bezoeken. Maar wij halen onze onkosten uit het tonen van advertenties. Wilt u er over nadenken om Adblocker niet te gebruiken? Zo kunnen wij alles op deze website gratis blijven aanbieden.